maanantai 13. syyskuuta 2010

Katto pään päälle pienille ja isoille tytöille

Tämä oli viime kevään debatteja ja kyseessä on liikuntavuorojen jako tyttöjen ja poikien kesken.

Helsingin Sanomat, 26.1.2010: Sorsitaanko tyttöjä liikuntapaikkojen vuorojaoissa
Liikuntalautakunnan esityslista, 26.1.2010
Liikuntalautakunnan päätös, 26.1.2010

Jokainen saa tehdä omat johtopäätöksensä aiheen tiimoilta ja sen suhteen, miten hyvin vuorojako on toteutunut. Tärkeää teemassa ja sen käsittelyn diskurssissa on myös suhtautuminen "tyttöjen lajeihin" ja "poikien lajeihin" ja se hämmästyttävä tosiseikka, miten tämä jaottelu ja näiden harrastusten eriarvottaminen on edelleen voimassa.

Hämmästyttävintä ehkä kuitenkin on se, että jaottelu pätee myös aikuisiässä. Roller derby on Suomessa ja Euroopassa K-18-tarralla varustettu kontaktilaji sen rajun luonteen vuoksi ja siksi, ettei junioreja valmentavia, paikallisia tai kansallisia rakenteita ole (vielä) luotu. Ensisijaisesti derby on naisten laji, mutta mies- ja sekajoukkueita tulee koko ajan lisää.

Alunperin roller derby keksittiin viime vuosisadan alkupuolella, jotta nelipyöräisiä rullaluistimia oltaisiin saatu myytyä hyväuskoisille, urheilutrendejä seuraaville jenkkidilleille. Sen jälkeen derbyrenessanssi seurasi ahneiden viihdemarkkinamiesten ja -naisten kekseliäisyydestä, kun huomattiin, että jos laittaa uhkeat amatsonit tappelemaan rullaluistinradalle pikkupikkubikineissä, tuloksena voi hyvinkin mahdollisesti olla kassakoneen kilinää lippuluukulla. No shit, Sherlock!

Viimeisin aalto derbyssä koettiin vuosituhannen vaihteen jälkeen, kun sisters were doing it for themselves. Texasista kajahti ympäri maailmaa, kun Rosie The Riveterin hengessä siskot päättivät, että he pystyvät viemään urheilulajin seuraavalle tasolle, mutta pysymään silti riippumattomina ja vapaina lokeroista, joihin heitä ja lajia oli aikaisemmin kahlittu. He valitsivat ITSE, että roller derby kuuluu naisille, heitä eivät vanhemmat tai liikuntavirastot estelleet tai pakottaneet.

Muutokset tapahtuvat hitaasti ja joskus eivät koskaan. Toivottavasti nämä pienet tytöt uskaltavat pelata lätkää, jos kiekkokaukalo houkuttelee enemmän kuin tanssitunnit, ja toivottavasti pojista tulee riittävän vahvoja valitsemaan taitoluistimet nappulakenkien sijaan - siis jos siltä tuntuu.

---

Kallio Rolling Rainbow on liikuntatilan puutteen vuoksi treenannut ja pelannut ulkona koko kesän. Kiitos Kaapelitehtaalle ja Suvilahdelle kesämme mainiosta onnistumisesta! Syksyn tullessa harjoitukset siirtyvät sisätiloihin ja edelleen saamme kiittää sekä Kaapelia, että uutta yhteistyökumppaniamme, ATC Groupia! Roller derbyn harrastajamäärän kasvaessa odotamme julkista debattia myös kaupungin seuratuen kohdentamisperusteista.

The Sisters Are Doing It For Themselves


Photo: Santeri Kyröhonka

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti